Bugár Béla

Bugár Béla

Ki teljesíti az újévi elvárásokat?

2014. december 30. - Béla Bugár

Túl vagyunk az év legszebb ünnepén. Úgy, mint minden évben, egy kis ideig most is jobbak voltunk egymáshoz. És most, úgy, mint minden évben, ismét megfogalmazzuk kívánságainkat – mit szeretnénk kapni a 2015-ös évtől, mit szeretnénk elérni, megtenni. Én magam is többször megfogalmaztam ezeket az elvárásokat, és ha őszinte akarok lenni, azon kaptam magam, hogy azt vártam, valaki más teljesíti majd őket számomra. 

Miközben minden egyes kívánság teljesítése a mi kezünkben is van. Kisebb vagy nagyobb mértékben mi magunk is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy új dolgok szülessenek, megváltozzon a dolgok régi rendje. Legyen bár ez a változás magánjellegű, közéleti vagy politikai.

Ez akkor sikerülhet, ha a társadalom negatív jelenségei nemcsak a választásokat megelőző politikai harc eszközei lesznek, hanem valamennyi politikus őszintén gondolt célja lesz e jelenségek felszámolása. Ha a mások, a „korábbiak“ tétlenségére való mutogatást többé nem használjuk fel saját igazolhatatlan lépéseink igazolására. Ha a „véget vetünk ennek“ őszintén és felelősen gondolt kijelentéssé válik. Akár a korrupcióról, akár a bűnözésről, akár a nacionalizmusról, vagy a jogérvényesítés hiányosságairól legyen szó.

Legyünk igényesek abban, amit kívánunk és elvárunk. És legyünk igényesek önmagunkkal szemben is. Együtt elérhetjük, hogy ebben az országban, ahol élünk, visszaszoruljon a korrupció, több munka legyen, kevesebb populizmus, nagyobb erővel bírjon a jog és az arrogancia helyett a tolerancia domináljon. Mindenki a saját helyén, mindenki képességei szerint, mindenki saját erejének megfelelően. A fejnél kezdve.

Együtt nőni tudunk, együtt meg tudjuk változtatni a dolgokat. Ezt senki nem teszi meg helyettünk. Minden polgárnak, minden kollégámnak azt kívánom, hogy a következő évértékelés eredményei pozitívak legyenek. Elsősorban önmagunk előtt, mert ez csak akkor őszinte és felelősségteljes. De ebből az egész ország profitálni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://bugar-bela.blog.hu/api/trackback/id/tr997021891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása