Bugár Béla

Bugár Béla

A teljes függetlenségtől a teljes pártkatonaságig

2014. december 01. - Béla Bugár


Két hónappal ezelőtt, mikor Szlovákia polgáraira független jelöltek hatalmas tömege zúdult, az abszolút függetlenségről írtam. Akkor is, és most is úgy gondolom, hogy a valós független jelöltek jelenléte a képviseletekben pótolhatatlan fontosságú. Jelenleg az mutatkozik, hogy több „független“ esetében ez csak egy taktikai lépés volt ahhoz, hogy sikeresen szerepeljen a választásokon. Számomra az, hogy a választások után több jelölt is felfedte párt-hovatartozását, keserű szájízt hagyott maga után. Hamisságot érzek belőlük és legfőképpen a lényeg elhanyagolását, mégpedig mit csinálok majd másképp falum, városom érdekében. Az a tény sem elégít ki, hogy ez egy jogszerű választási taktika. Mert igen, ez jogszerű. De szomorú, hogy ennek a taktikának csak egyetlen kizárólagos célja volt - hogy megválasszanak. A jó minőségű polgármesteri és képviselői munkát ez nem befolyásolja. Itt csak egy formáról van szó, nem a dolog lényegéről. Ez a tény okozza a fura ízt.

November 16-tól már a parlamenti választásokra készülünk. Az nyilvánvaló, hogy a polgár csak politikai pártokon keresztül tud bejutni a parlamentbe, ott nem lehet függetlenként játszani. Így hát új politikai pártok kezdtek megalakulni, becélozva a jobbközép spektrumon lévő piaci rést. Egyetlen nap alatt egészen három is, ami véleményem szerint egy ellenálló lelkületű szlovák polgárnak is több mint sok. Persze érvényes, hogy bárki alapíthat pártot, hiszen jogában áll. A probléma ott kezdődik, mint a „független“ jelölteknél – ez csak egy formája annak, hogyan juthat be valaki a törvényhozásba program és konkrét tartalmi stratégia nélkül. Sajnos nem tudok szabadulni ettől az érzéstől. Azt érzem, hogy ez csak egy következő „hóbort” és bizony sehová nem vezet. Az igazamat ill. tévedésemet majd a 2016-os parlamenti választások fogják hitelesíteni.
Próbáljunk meg felelősségteljesen állni a problémához. A légüres teret színvonalas programmal és felelősségteljes alternatívával kell kitöltenünk, de az eddig látottak alapján azonban itt aligha beszélhetünk minőségi versengésről.

A bejegyzés trackback címe:

https://bugar-bela.blog.hu/api/trackback/id/tr86949509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása